top of page
De Polsstokspringer
De Polsstokspringer

zo 05 nov

|

Den Hoorn

De Polsstokspringer

Feestelijke onthulling van 'De Polsstokspringer'. Kunstenaar (en inwoner van Den Hoorn) Willem Doomernik inspireerde de organisatoren van 'Van het Kassie naar de Schuur 2016' om dit bijzondere beeld in het dorp te plaatsen. Zo zie je maar waar een festival van CultuurStek toe kan leiden!

Tijd en locatie

05 nov 2023, 14:00 – 15:00

Den Hoorn, Hoornsekade 2, 2635 HA Den Hoorn, Nederland

Over het evenement

Veerkracht en Wendbaarheid.

De Polsstokspringer is een ‘mensgroot’ bronzen beeld van kunstenaar Willem Doomernik. 

Willem woont en werkt al jaren aan de Korte Lookwatering. 

Tijdens voetbalkampen met de F-jeugd trok hij met de kinderen de polder in en liet ze met een polsstok over slootjes springen. 

Zo kwam hij op het idee ‘De Polsstokspringer’ te maken in brons. 

In zijn eerste uitvoering sprong het beeld (van 40cm) over de kassen naar een verstedelijkte omgeving. Daarmee verbeeldde het de transitie waar Den Hoorn op dat moment middenin zat: de verandering van een tuinbouwgebied naar twee mega Vinex wijken en een bedrijventerrein.

Die verandering was in 2016 in volle gang toen de bewoners van de Korte Lookwatering en de Woudselaan samen met CultuurStek het eerste festival ‘Van het Kassie naar de Schuur’ organiseerden.

Na het festival stelde een groep buurtbewoners voor het beeld op ware grootte een plaats in het dorp te geven. 

Kort daarna werd Stichting DNA Den Hoorn opgericht. Zij willen door middel van beeldende kunst het verhaal over Den Hoorn vertellen. De mensen van DNA Den Hoorn hebben er voor gezorgd dat ‘De Polsstokspringer’ binnenkort zijn plek aan de Hoornse kade krijgt! 

Bovendien hebben zij ‘hem’ een prominente rol gegeven in de Verhalenroute. In een audiotour die via QR-codeborden is te volgen neemt ‘hij’ je mee in de lange en rijke geschiedenis van Den Hoorn. Je hoort de verhalen van veerkrachtige en wendbare inwoners die zich door de millennia heen steeds hebben aangepast aan voortdurende veranderingen! De veerkracht en wendbaarheid zitten in het DNA van Den Hoorn. ‘De Polsstokspringer’ staat symbool voor die veerkracht en wendbaarheid.

Lees meer over DNA en de verhalen van Den Hoorn

Deel dit evenement

bottom of page