Tim van den Eijk, een tikkeltje klassiek en toch helemaal van deze tijd.

Het is vrijdagmiddag als ik aanbel bij het oergezellige huis van Tim van den Eijk, waar hij woont met het mooiste meisie van Den Hoorn. Een paar uur en wat wijntjes later wordt ik uitgezwaaid bij de voordeur: “De volgende keer gewoon door de achterdeur hè….”

Want zo gaat dat in Den Hoorn, de voordeur wordt zelden gebruikt. Met een grote glimlach stap ik op de fiets en weet nu al dat dit een bijzonder leuk stukje wordt voor de nieuwsbrief van CultuurStek. Tim is een boeiende aanwinst bij de organisatie van het Over de Dijk Winter Festival dat plaatsvindt op 2 februari 2019. Niet alleen als dichter, tekstschrijver, muzikant en organisator maar vooral als een man met het hart op de juiste plek die zichtbaar geniet van het leven in Den Hoorn. Juist die dorpse sfeer is iets wat Tim het meest waardeert. Niet langs elkaar leven maar met elkaar. Dat past hem als een oude jas en maakt dat hij vol energie een bijdrage levert aan het culturele leven van Den Hoorn.  Ik ontmoette Tim twee weken geleden voor het eerst en was direct gecharmeerd van die ondernemende uitstraling van deze ‘Man met Hoed’. En nieuwsgierig als ik ben maakte ik direct een afspraak om wat meer te weten te komen over Tim, … het verhaal achter deze ‘Man met Hoed’

Geboren en getogen in Delft, zijn verjaardag heb ik niet genoteerd maar hij is vorige week 31 geworden dus dan weet u het wel zo’n beetje. Hij is dus zelf geen echte Hoorenees…maar het meisje van zijn dromen maakt dat goed, zij komt uit het nest van Jan Kleyweg, niet te verwarren  met de Jan Kleyweg (zijn neef) die nu op dé boerderij aan de Woudseweg woont!

Het gezin waarin Tim opgroeide maakte al snel een roerige tijd door toen Tim’s ouders uit elkaar gingen. Dat heeft natuurlijk zijn impact gehad. Maar het gaf ook aanleiding tot een stukje zelfredzaamheid waardoor wellicht ook de grondslag al gelegd werd voor Tim’s voorliefde voor poëzie en teksten: Het onder woorden kunnen brengen van wat je ziet en voelt maakt je sterk! Dit talent heeft hij geërfd van zijn opa van vaders kant die een taalfanaat was. De creativiteit heeft hij vermoedelijk geërfd van opa van moeders kant die een eigen donkere kamer had en in die tijd al mooie plaatjes maakte. Het beste van beiden dus en dat kan hij goed gebruiken als tekstschrijver en entertainer.
Als kleuter speelde hij het liefst buiten, hup, erop uit! Met vriendjes naar de voetbal, hij maakt makkelijk contact en trok vanaf die tijd al op met Thijs, vrienden door dik en dun! Daar hecht Tim enorm aan. Samen met vrienden iets creëren en het voor mekaar krijgen. Hij wil graag iets toevoegen, het verschil maken. Zo heeft hij een stiekeme wens om de wereld te laten zien dat ook in dat kleine Den Hoorn street-art  een plekje op de wereldkaart kan krijgen en het straatbeeld kan verlevendigen. Als je het maar met elkaar omarmt.

Tim draagt vandaag een ‘Flat Hat’. De letterlijke vertaling hiervan  is ‘Platte Hoed’ en dat is dus geen ‘Pet’… Voor Tim is de hoed niet zomaar een ding. Het is meer een ritueel, net als dat je van mooie schoenen houdt of sieraden. Hij draagt dan ook altijd een hoed (ook wel eens een pet maar dat noemt-ie dan toch hoed) en verraadt daarmee zijn voorliefde voor een stukje nostalgie en oude tradities. Hij onderscheidt zich graag (en succesvol) op een ludieke manier. Als hij met een sierlijke zwaai zijn hoed afneemt ter begroeting moet je wel glimlachen. Zo maakt Tim het leven leuker: Een tikkeltje klassiek en toch helemaal van deze tijd! Onder die hoed, zie ik pretoogjes en blozende wangen.

Na het CLD, zoekt Tim zijn heil in Utrecht, ‘doet’ daar een studiejaartje Organisatie&bestuurswetenschappen omdat hij geïnteresseerd is in politiek. Maar meer nog wordt hij aangetrokken door die romantische stad Utrecht en al het moois wat die stad nog meer te bieden heeft (waaronder veeeel meer meisjes dan in Delft!). Al gauw ruilde hij Utrecht weer in voor Rotterdam waar zijn toenmalige liefje de studie Media&Entertainment Management deed. Die liefde ging over maar Tim hield stand en was naast de studie vaak te vinden in de kroeg, de Oude Jan, waar hij veel werk verzette.

Daar heeft hij als organisator, verzinner en doener aan de basis gestaan van het project Couvert Extra waarmee de Voedselbank van Delft werd ondersteund. Verder is hij is eigenaar van het bedrijf DelftBycycle en treedt als zanger en entertainer op met de band Rapaille Collectief. De teksten zijn van Tim en zijn vrienden doen de rest.
In die tijd werkte hij ook bij TV-West als nieuwsverslaggever en journalist. Daar zien we de liefde voor het geschreven woord weer terugkomen.

Van jongs af aan zit ook het reizen in zijn bloed. Heimwee naar het onbekende is wel zo’n beetje zijn lijfspreuk, figuurlijk bedoeld en letterlijk op zijn lijf geschreven (!). Het reisdoel is steevast India,   dat hij inmiddels kent van noord tot zuid en van oost tot west. Tientallen keren heeft hij daarvoor zijn vliegangst overwonnen… waar een wil is is een weg.

Op dit moment verdient-ie zijn bammetjes als tekstschrijver en in de vrije tijd luistert hij naar muziek van Herman van Veen, Stef Bos, Maarten van Roozendaal, Herman Brood en vele anderen. Hij breekt een lans voor de Nederlandstalige popmuziek!
Het is duidelijk dat we van deze en veelzijdige jongeman meer gaan horen in ons dorp (en ver daarbuiten). Om te beginnen bij het Over de Dijk Festival op 2 februari. Komt dat zien, horen, voelen en proeven!

Door Carlien van der Zwet