Inspiratie voor de Delftse kunst

Jacques Moerman, geboren in 1947 in Den Hoorn, daar opgegroeid en in de jaren zeventig ook nog een periode gewoond. Getrouwd met Gery – Moerman van den Berg ook uit Den Hoorn. Mijn vader is Albert (Bert) Moerman, tuinder aan de Dijkshoornseweg, afkomstig uit Maasland; mijn moeder is Neeltje (Nel) van Geest, die op een boerderij aan de Dijkshoornseweg is opgegroeid. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Gedurende ruim 40 jaar ben ik werkzaam geweest in het onderwijs te Delft, o.a. leraar geschiedenis, directeur van de Chr. Mavo Vrijenban en sectordirecteur van het CLD.

Momenteel (vanaf mijn pensionering) beoefen ik fulltime het vak geschiedenis. Vanaf 1970 ben ik voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Den Hoorn valt onder ons werkgebied. Jaarlijks verzorg ik veel lezingen, maak tentoonstellingen in Museum Het Tramstation en begeleid excursies in het gebied.

Ik heb altijd veel geschreven over historische aspecten van Den Hoorn, o.a. in De Schakel. Denk aan de artikelen in de rubriek ‘Twee Gezichten’. Maar ook boeken over het kerkdorp ’t Woudt, de buurtschap Sion en – wat verder weg – het overzeese erfgoed van de VOC. Bij de WOS verzorg ik regelmatig presentaties.

Ten slotte vervul ik een adviesrol in verschillende gemeentelijke commissies/werkgroepen, waarin wij ons sterk maken voor het behoud en de versterking van het lokale erfgoed. Cultuurhistorie heeft een belangrijke identiteitswaarde.

Inspiratie voor de Delftse kunst