Het kleurrijke stel achter Montmartre in Den Hoorn, interview

Zondagavond 1 juli 2018

Idyllisch kun je het wel noemen…als ik aankom op hun stekkie tref ik Kees en Ineke Tetteroo heel relaxed op hun zonnige terras aan het watertje Den Dulder aan de Noordhoornse weg. Verscholen tussen het riet schiet er af en toe een waterkippetje voorbij, “die zijn hier kind aan huis”. De ondergaande zon zorgt voor een fluwelige lichtval, kortom we zijn bij de schilder thuis!

Kees en Ineke Tetteroo zijn het kleurrijke stel achter Montmartre in Den Hoorn! Samen met hun dochter Marie-Jose en een geweldige groep vrijwilligers organiseren zij dit jaar voor de vijfde keer Montmartre in Den Hoorn.
Nieuwsgierig als ik ben wilde ik wel eens weten hoe het ooit begonnen is en hoe dat ‘zaadje’ ooit geplant werd.
Kees is van het jaar 1942 en geboren in Delft. Ineke is iets jonger en groeide op in Den Hoorn, ze was al jong op vrijersvoeten. En toen de beide teenagers elkaar tegenkwamen waren ze op slag verslingerd aan elkaar. Samen slenteren door de stad, stiekeme afspraakjes maken in Den Hoorn of een tochtje op de motor van Kees… tot op de dag vandaag zijn ze samen en zichtbaar gelukkig met elkaar. Dat merk je aan alles. Ze kennen elkaar door en door. Die twee zitten niet stil, ze vullen elkaar aan als complementaire kleuren en dat is waarschijnlijk hun geheim. Ineke is heel actief met zingen, mantelzorgen en organiseren. Kees kan, na een 30 jarige loopbaan als brandweerman, juist heel goed stilzitten en is altijd bezig met kwast en verf, op zoek naar een interessant landschap, een historische winkelpui of een gewillig model. Ook tijdens zijn 30-jarige carrière als brandweerman heeft Kees altijd geschilderd. Als er geen brand was tekende of schilderde Kees voor ‘de zaak’ apparaten en handleidingen en soms een collega….
Als jonge jongen schilderde Kees al alles wat los en vast zat. Zo kwam hij al vroeg op de Beestenmarkt in Delft toen er geen beesten meer verhandeld werden en er nog nagenoeg geen horeca was. Hij zette er zijn schildersezel neer en begon te schilderen. Destijds zeiden ze al tegen elkaar “wat zou dit een mooi plein zijn voor kunstenaars”.  Achteraf bekeken is het daar misschien wel begonnen…Wat in Delft niet van de grond kwam gebeurde wel in Den Hoorn! Het Julianaplein met haar prachtige Platanen lag er te vaak te verlaten bij vond Ineke. Daar moest iets mee gebeuren! Kijk dat is nu typisch Ineke… op een van de eerste CultuurStek vergaderingen kwam Ineke met het idee om het Julianaplein om te toveren tot kunstenaarsplein, Montmartre in Den Hoorn. En daar liet Ineke geen gras over groeien. U moet weten dat Ineke voor het ministerie heeft gewerkt als secretaresse en daar heeft ze ook veel moeten organiseren. Daarbij moest strakke regie gehouden worden en dat gaat haar buitengewoon goed af. Dat talent komt goed van pas als al die wispelturige, eigenzinnige kunstenaars, muzikanten, creatievelingen en pannenkoekenbakkers hun kunsten komen vertonen in Den Hoorn. Ze trommelde een stel enthousiastelingen op en zo ontstond de projectgroep die nu dus voor de vijfde keer het evenement organiseren.
Waar Kees rustig doorschildert zorgt Ineke dat alles tot in de puntjes verzorgd en geregeld is.
Ze kennen Parijs en Montmartre niet alleen van de plaatjes. Ze komen er graag en houden vooral van de Franse sfeer die daar vanaf druipt. De inspiratie voor het werk van Kees komt vooral van de impressionisten en dat is te zien in het landschapswerk van Kees. Het steeds veranderende licht en het wuiven van het riet…dat zie je terug in zijn werk. Daar geniet hij zichtbaar van. De laatste jaren is Kees zich gaan specialiseren in het schilderen van historische winkelpuien. Binnenkort, in oktober 2018, is daarvan een expositie te zien in het Reinier de Graaf Gasthuis. Een aanrader!

Maar nu over Montmartre van aankomende september. Hoe gaat het ermee? Wat gaan we beleven?
Het wordt weer een feestje voor iedereen die wil schilderen, boetseren, vilten, mozaïeken. Het is HET podium voor de beeldende kunst. Wie wil zet er zijn ezel of werktafel neer en gaat aan de slag! Als je iets werk wilt verkopen is dat ok als je ook maar wel echt iets ter plekke maakt! Publiek is er gegarandeerd. Er is voor jong en oud van alles te doen en te bekijken. Zo zijn er bijvoorbeeld de schilderworkshops van Kees  (13:00-15:00 en bij voldoende aanmelding ook van 15:00-17:00). Er zijn ook workshops schilderen voor kids, boetseren en je kunt ook meedoen met mozaïek maken. Verder is er accordeon muziek, een verrassingsobject van Ard en Eric. Er wordt gedanst op muziek van Kachel en de Maxima’s hebben iets bijzonders in petto ….
Het hele programma vindt u ook op de site van CultuurStek en op Facebook kunt u de laatste ontwikkelingen meebeleven.
Kortom, we worden verrast! dit evenement mag jong en oud niet missen!
Na afloop is het nog gezellig napraten geblazen op het pop-up terras van wijnhandel Berkhout.

Kees en Ineke en jullie hele werkgroep:”bedankt” namens heel Den Hoorn!
Ik hoop dat Kees als schilder en Ineke als kleurrijke motor nog heel vaak Montmartre in Den Hoorn zullen blijven organiseren.